Wednesday, August 24, 2016

De ce trebuie sa respecti oamenii din jurul tau

Zilnic intalnesti zeci sau sute de oameni. Din aceasta multime poate cunosti cativa, dar un lucru e cert: toti merita  respectul tau in aceeasi masura. Atunci cand ai o atitudine nepotrivita fata de o persoana, gandeste-te cum te-ai simti daca ai fi in locul acelei persoane. 

Respectul pe care il ai fata de oamenii din jurul  tau, fie ca sunt gunoieri sau iti sunt prieteni, arata gradul de educatie pe care il ai. Daca ii respecti pe cei din jurul tau te respecti si pe tine. Felul in care te comporti in public, dar si in confortul propriei case denota cat de bine ai invatat sa fii un om cu maniere. 


Lipsa respectului va atrage dupa sine numai lucruri negative care nu iti pot fi de niciun folos. Daca o persoana care a reusit sa te cunoasca descopera ca esti nerespectuos, isi va schimba total parerea despre tine si nu va mai reusi vreodata sa te priveasca cu respectul cuvenit. De asemenea, oamenii care nu ii respecta pe cei din jurul lor vor fi tratati la fel. Daca o sa vorbesti urat cu o persoana in public, cei din jurul tau te vor critica si te vor privi dispretuitor. Este o reactie meritata, un efect al comportamentului tau.

Nu uita ca pentru cei mai mici esti un model demn de urmat, indiferent de atitudinea pe care o ai. Copiii nu pot face diferenta intre bine si rau, iar in primii ani de viata vor copia in totalitate ce vad la parintii lor sau la oamenii mai in varsta cu care isi petrec majoritatea timpului. Puterea exemplului este foarte mare in acest caz, de aceea trebuie sa te gandesti ca felul in care actionezi acum are efecte pe termen foarte indelungat, iar generatii intregi pot avea de suferit din aceasta cauza.


 Schimbarea pe care vrem sa o vedem in oameni trebuie sa porneasca din noi, de aceea respectul fata de oameni trebuie sa fie temelia educatiei oricarei persoane. O persoana tratata cu respect nu are niciun motiv sa se revolte impotriva ta. 


No comments:

Post a Comment