Friday, January 23, 2015

De ce sa nu te duci la facultate

Facultatea este un mediu toxic pentru persoanele care vor sa faca ceva cu adevarat in viata. Ma rog, nu toate facultatile, dar majoritatea da. Cel putin in Romania asa e. De ce zic asta? In primul rand pentru ca majoritatea profesorilor sunt lipsiti de pregatire. Dar nu e numai vina lor, nu-i asa? Probabil la randul lor au avut parte de niste profesori instruiti sau poate pur si simplu nu au putut mai mult. Au visat toata viata lor sa fie profesori si, pentru ca cei mai bine pregatiti elevi au preferat sa faca bani, le-au ramas lor locurile de profesori universitari. Si ei sunt multumiti, bineinteles. Oricum, nici in alta parte probabil ca n-ar fi reusit sa castige mai mult de 15 milioane pe luna. Bine, aici ma refer la asistentii universitari fiindca sistemul de invatamant stie sa remunereze pe masura prostia longeviva daca faci toata viata acelasi lucru.

Haide sa vedem care sunt stadiile prin care trece un profesor universitar prost pana sa ajunga sa faca multi bani din asta:1.Liceu

Pentru ca in generala suntem toti la fel, niste prichindei care nu se gandesc decat la joaca, o sa incepem direct cu liceul. In liceu, toti profesorii universitari prosti sunt probabil cei mai nebagati in seama oameni. Sunt sigur ca si tu ai avut o colega enervanta in clasa care invata bine, dar era total lipsita de orice forma de inteligenta. Ei bine, sapi putin prin memorie, sunt sigur ca o sa-ti aduci aminte cel putin un moment in care aceasta zicea ca vrea sa se faca profesoara. Daca o sa verifici dupa multi ani, o sa vezi ca cel mai probabil a si reusit.

2. Facultate

Aici, cand scapa de parinti, studentul nostru care viseaza sa se faca profesor incearca sa invete, dar nu poate, fiindca n-are resursele necesare. Altii nici macar nu se chinuie, ci se profita de ce le ofera noua lor viata.

3. Invatamant

Dupa ce a reusit, cu chiu cu vai, sa treaca prin licenta, master si doctorat, nepregatitul de care vorbim are sanse foarte mari sa fie luat in invatamant daca pe parcurs s-a si imprietenit la catarama cu vreun profesor alcoolic din universitate. Nu e chiar asa greu sa-ti dai doctoratul la facultati precum SNSPA sau ASE. Cine a facut asta, stie!

In concluzie, parerea mea e ca ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa dai bani grei pentru a obtine o diploma care nu-ti aduce niciun plus de valoare. E bine oricum sa faci o facultate atata timp cat e bugetata de stat si ai posibilitatea sa-ti faci conexiuni. Asta incurajam!

No comments:

Post a Comment