Friday, January 16, 2015

Cum se munceste in romania

Munca devine din ce in ce mai mult un lux pentru romani. O spun si studiile, o spunem si noi. Intr-un studiu facut de un grup de cercetatori danezi se vorbeste despre faptul ca la nivel european, din 8 ore de munca se munceste cu adevarat in jur de maxim 4 ore. Intr-o lume zguduita de crize si de masuri de austeritate, ne intrebam deci de ce inca ne plangem. Oricum, daca la nivel european oamenii muncesc in jur de 3 ore, in Romania estimam ca numarul se reduce la jumatate.

Majoritatea oamenilor incearca tot mai mult sa se eschiveze de la adevaratul scop pentru care se duc la munca: sa produca. Totusi, pe site-ul Ministerului Muncii apar frecvent comunicte de presa in care se anunta mariri ale ajutoarelor sociale.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice informează că, începând din luna decembrie 2014, vor fi majorate următoarele beneficii sociale:

Alocația zilnică de hrană, potrivit HG nr. 904/2014 pentru stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevăzute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Alocația zilnică de hrană este majorată pentru 18.000 copii aflați în instituţiile publice. Cuantumul crește de la 6 la 12 lei, respectiv de la 8,3 la 16,6 lei, în funcţie de vârsta copiilor.
Alocația lunară de plasament, potrivit OUG nr. 65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Pentru copilul fără dizabilităţi aflat în plasament la o familie/persoană, într-un serviciu de tip rezidenţial privat sau aflat sub tutelă, alocația lunară de plasament se majorează de la 97 la 600 lei. În cazul copilului cu dizabilităţi, care are un certificat de încadrare în grad de handicap, această alocație se majorează de la 145,5 la 900 lei.

De aceeaşi alocaţie lunară de plasament de 600 lei va beneficia, din luna decembrie, şi copilul fără dizabilități aflat în îngrijirea unui asistent maternal. Având în vedere că, până în luna noiembrie, valoarea medie a cheltuielilor era, în cazul acestuia, de 440 lei/lună, egalizarea alocaţiei va elimina discriminarea între copiii aflaţi în cele două tipuri de plasament. De asemenea, copilul cu dizabilităţi, care are un certificat de încadrare în grad de handicap şi se află în îngrijirea unui asistent maternal, primeşte, din această lună, o alocaţie de plasament de 900 lei.



Intrebarea noastra este: cine plateste cu adevarat aceste mariri ale ajutoarelor?

1 comment:


  1. It’s good to see that Foothills Home Services is dedicated in providing home care services calgary. In addition, it is a nice social and professional role model that this particular organization believes in what Tia Walker, the popular American author, speaker and business consultant, believed To care for those who once cared for us are one of the highest honors.

    ReplyDelete