Friday, July 28, 2017

Alege-ti corect jobul atunci cand te muti in alta tara

Motivele pentru care oamenii aleg sa plece la munca in strainatate sunt diverse iar articole, reportaje si emisiuni s-au tot facut pe baza ratei mari de emigrare a romanilor. Unii oameni nu reusesc sa mai acopere cheltuielile lunare, altii isi doresc un alt stil de viata, sa cunoasca oameni noi, sa invete, sa se profesionalizeze, sa castige mai mult, sa isi poata intretine rudele din tara sau pur si simplu simt nevoia unei schimbari.

Cum ne alegem un job daca ne hotaram sa ne mutam in afara tarii? Dupa ce criterii ar trebui sa facem selectia si cat de multe compromisuri ar trebui sa fim dispusi sa facem pentru a ne atinge telul?
In primul rand, atunci cand ne gandim la o asemenea schimbare, ar trebui sa luam in calcul banii pentru acte, transport, cumpararea tuturor lucrurilor necesare, banii pentru primele doua luni de chirie si cheltuielile pentru mancare. Mai departe, trebuie sa analizam daca salariul pe care urmeaza sa il primim este unul just comparativ cu media pietei, conditiile de munca, nivelul de trai al orasului iar lista poate continua. 
Exista anumite orase in care un salariu mediu, este suficient pentru a iti acoperi toate cheltuielile fixe si variabile, fara prea mari dificultati, dandu-ti posibilitatea de a si economisi sau de a trimite bani familiei. Un aspect foarte important pe care trebuie sa-l iei in calcul este sa citesti cu mare atentie fiecare contract pe care urmeaza sa-l semnezi, atat de inchiriere a aparamentului/garsonierei cat si a celui de munca.
Fiecare tara are portaluri de joburi. Tot ce trebuie sa faci este o cautare (in engleza de preferat), de exemplu “jobs in”- iar aici scrii tara care te intereseaza si in primele rezultate apar cele mai relevante portaluri din tarile respective. Iar daca nu ai gasit ceva pe placul tau, atunci poti apela la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca www.eures.anofm.ro.
Daca alegi sa mergi in capitala unei tari, intr-adevar, ai mai multe sanse ca salariul sa fie mai mare dar si cheltuielile vor fi pe masura. Spre exemplu chiria intotdeauna va fi mai mare decat intr-un orasel mai mic.
Poti face un exercitiu de imaginatie inainte de a pleca intr-o alta tara: gandeste-te la cheltuielile fixe si cele variabile si ia-ti o marja de eroare. La final, vezi raportul dintre castiguri si cheltuieli iar daca cifrele sunt “pe plus” atunci merita sa faci o astfel de schimbare.

Toate acestea fiind spuse, probabil ai luat in calcul si un mijloc de transport confortabil si nu prea costisitor cu care sa calatoresti iar daca te duce direct la destinatie, atunci cu siguranta are un plus. Noi iti recomandam Romfour. Mai multe despre cursele pe care le efectueaza, preturi si oferte, poti afla pe site: www.romfour.ro.

No comments:

Post a Comment