Sunday, February 19, 2017

Indian Pale Ale

Cu siguranta cei mai multi dintre noi au auzit de faptul ca prima mentionare istorica a berii a fost facuta in antichitate in regiunile Egiptului de astazi. Se pare ca vechii egipteni descoperisera pasiunea pentru licoarea aurie pe care au facut-o in moduri putin diferite de astazi folosind graul sau cartofii. Desi nu era cu adevarat o bere, in sensul cuvantului din zilele noastre, de atunci s-au descoperit multe moduri de a crea beri. Astfel incat berea pilsner, berea neagra, stout, porter sau chiar berile aromate cu fructe se pot gasi in mai toate magazinele.

Povestea IPA

IPA este un indicativ ce se refera la un mod de fabricatie a berii din anii 1800. Gustul pe care berea IPA il are este unul aromat si amar, dar cu diverse nuante lemnoase. Numele provine de la ruta pe care vapoarele englezesti o aveau la 1800 catre coloniile din India pentru a aduce bere. Din cauza ca berea normala nu rezista lunilor intregi pe corabii la temperaturi ridicate si se strica, ingeniosii englezi au descoperit un mod de a traversa oceanul. Astfel, acestia au folosit bere cu foarte mult hamei ce dura un timp indelungat pentru a fermenta. Berea s-a numit Indian Pale Ale, iar gustul caracteristic de hamei imbibat cu fibrele lemnoase ale butoaielor a devenit o specialitate in sine.

Aparitia frigiderelor

O data ce metodele de refrigerare au aparut, cateva sute de ani mai tarziu, acest tip de bere nu a mai fost produsa decat pentru gust. Astazi, cautarea unei diversitati cat mai mari a berilor face parte din pub-urile noi care incearca sa isi satisfaca pana si cei mai exigenti clienti. Acesta este parcursul berii IPA din butoaiele de lemn ce traversau oceanul si pana in halbele din pub-urile de pretutindeni.

Care este marca ta favorita de bere IPA?

No comments:

Post a Comment