Tuesday, January 24, 2017

Efectul de turma

In mod popular numit la noi efectul de turma, efectul de grup este una din teoriile socioumane cele mai raspandite despre multimi. Cu totii am folosit aceasta expresie atunci cand mai multe persoane au avut tendinta sa faca acelasi lucru fara a se gandi foarte mult la consecinte. Diferite mecanisme sociale de baza au legatura cu aceasta teorie de la cele mai inofensive cum ar fi multimea care asteapta autobuzul in statie sau multimea care asculta un concert rock la efectul de camaraderie pe care soldatii il dezvolta unul fata de celalalt atunci cand se gasesc in aceleasi situatii limita. Mai jos am detaliat cateva trasaturi si efecte ale efectului de turma.

Prezenta fizica

Cel mai important pas catre crearea unei psihologii de masa a unei multimi este prezenta fizica a membrilor. Prin apropierea persoanelor unele de altele si prin constientizarea prezentei unui numar insemnat de oameni, se creeaza anumite asteptari si consecinte imediate.


Intentii comune

A doua conditie este constientizarea unei intentii comune care sa uneasca intregul colectiv. Astfel, din exemplele de mai devreme intentii ar fi ajungerea la o destinatie cu ajutorul unui autobuz, ascultarea unei formatii rock sau integrarea intr-un colectiv ierarhic al armatei.


Efectul liderilor

Tendinta multimilor este ca gaseasca un lider pe care sa il urmeze intocmai, chiar daca din punct de vedere rational ceea ce face este contrar asteptarilor lor.

2 comments:

  1. Need accounting assignment writing service ? Hire Phd Qualified Writers in Australia at Affordable Prices.

    ReplyDelete
  2. Looking for top-notch finance assignment help in the US? We offers personalised finance assignment help to help you succeed in your studies and career.
    Are finance assignments giving you sleepless nights? Are you struggling to balance your academic commitments with other responsibilities? Look no further! In this article, we’ll unveil the top 3 finance assignment help websites in the US that can provide you with expert guidance and support to excel in your studies.

    ReplyDelete