Friday, October 23, 2015

Studiu: Singuratatea ca boala a secolului XXI

In ciuda avansului tehnologic si a tuturor mijloacelor de socializare de care dispunem, studiile vorbesc despre faptul ca oamenii din ziua de astazi sunt tot mai singuri. Acest lucru este legat in primul rand de exodul populatiei catre orasele mari unde oamenii isi pierd treptat identitatea, prietenii si contactul cu rudele.



Desigur, foarte multi oameni ar spune ca nu este tocmai asa. Ca la oras ai posibilitatea sa-ti faci mult mai multi prieteni decat la sate sau ca situatiile de comunicare sunt mult mai frecvente in urban decat in rural. Intr-adevar, oportunitatile de a-ti face prieteni noi sau de a te angaja intr-o conversatie predomina intr-un oras mare in care, fara sa discuti cu alti oameni, este foarte greu sa te deplasezi.

De ce spun acest lucru? Pentru ca, daca vrei sa iesi in oras, ai nevoie sa discuti cu oamenii pentru a-ti lua diferite lucru. Fie ca vorbim despre un bilet de autobuz, o paine sau o sticla de apa, toate aceste lucruri indispensabile presupun interactiunea umana fara de care viata noastra intr-un oras nu ar fi posibila.



Cu toate acestea, singuratatea nu inseamna lipsa unui contact cu oamenii. Inseamna lipsa unei conexiuni adevarate intre fiintele umane. Singuratatea apare cu precadere la persoanele introvertite care evita in general contactele umane, dar poate fi intalnita si la persoane joviale care pur si simplu nu se pot integra intr-o societate anume.



Totusi, aceasta situatie ar putea fi evitata daca oamenii ar incerca mai des sa-si faca legaturi mai stranse cu semenii si sa le intretina mai atent pe cele deja existente. Cu siguranta insa, viitorul ne va invata ca acest lucru este normal si de preferat in locul tuturor aparatelor care ne inconjoara.